Medya Blog
Botoks Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Dr. Lida Çiteli

Botoks Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Botoks Çeşitleri Nedir ve Faydaları Nelerdir

Yıllar içerisinde aşırı mimik kullanmaktan, genetik etkenlerden veya yalnızca ilerleyen yaşımızdan dolayı yüzümüzde kırışıklıklar meydana gelir. Kaş arasında, göz çevresinde, alın bölgesinde, burun kökünde ortaya çıkan bu kırışıklıklar, günümüzde botoks uygulamaları ile hızlı ve etkili şekilde giderilebiliyor. Doğru dozlarda ve uzman hekimlerce yapılan botoks uygulaması ile mimik kaybı yaşamadan, doğal yüz görünümünü kaybetmeden genç ve zinde bir yüze sahip olmak mümkün.


İÇİNDEKİLER

Botoks (Botox)
Nedir?

Botoks ya da bir başka deyişle Botulinum toksini, botulinum bakterisinden elde edilen bir çeşit toksindir. Kişinin sinir uçlarında bulunan ve iletimi sağlayan maddelerin salınmasını engeller. Yani sinirler ve organlar arasındaki iletimi bloke ederek etki gösterir. Bu sayede sinirlerin iletildiği kasın işlevi azalır. Yani mimik kaslarının yıllar süren hareketlerinin sonucunda meydana gelen kırışıklıkları azaltmakta, yeni kırışıklıkların oluşmasını engellemekte son derece etkilidir. Bunun dışında kronik migren ağrılarının iyileştirilmesi ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak için de uzun yıllardır başarı ile uygulanmaktadır.

Yaşantımız boyunca mimiklerimiz cildimizde dinamik çizgilenmelere neden olur. Dinamik çizgilenmeler zamanla kalıcı hale gelir. Bu durumun neden olduğu yerleşik kırışıklıklar kişinin yaşı, cinsiyeti, mesleği, cilt ve kas yapısı hatta güneşe maruz kalma süresine göre değişik derecelerde meydana gelir. Kırışıklıkların neden olduğu yorgun, yaşlı ve kızgın yüz ifadesinden botoks yöntemi ile kurtulabiliriz.

Botoks (Botox)
Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kırışıklık Tedavisi

Yukarıda belirttiğimiz gibi botoks (Botox) yaygın bir şekilde ilerleyen yaş ve mimik kullanımına bağlı olarak gelişen kırışıklıkların görünümünü azaltmak, yeni kırışıklıkların oluşmasını engellemek ve ince kırışıklıkları tamamen gidermekte kullanılır. Daha genç ve dinç bir yüze sahip olmak isteyen, yüzündeki yorgun, yaşlı ve öfkeli ifadeden kurtulmak isteyen insanlar için son derece cazip bir kozmetik tedavi uygulamasıdır.

Yüz Şekillendirme

Botoksenjeksiyonuyüz biçimlendirme amacıyla da kullanılmaktadır. Örneğin kaşları kuyruk kısmından kaldırabilir ve bu sayede şaşkın bir yüz ifadesine neden olan kaş ortası yükseklik indirilebilir.

Gülerken ortaya çıkan ve yüz estetiğini bozan durumlar da botoksenjeksiyonu ile ortadan kaldırılabilir. Masseterbotoks ile de yüze daha oval ve feminen bir görünüm kazandırmak mümkündür.

Aşırı Terleme Tedavisi

Botoks, ter bezlerine enjekte edildiğinde sinir uçları ve ter bezleri arasındaki iletimi durdurur. Bu sayede ter bezlerinin çalışması azalır. Sonuç olarak insan bedeninin en çok terleyen koltuk altı ve avuç içi bölgelerindeki aşırı terleme şikayeti giderilmiş olur. Aşırı terleme tedavisinin öncesinde kişiye bir test yapılır ve sorunlu bölgeler saptanır. Ardından botoks uygulamasına geçilir ve altı aya kadar süren etkili sonuçlar elde edilir.

Migren Tedavisi

Baş ve boyunda yer alan yedi farklı bölgeye 31 enjeksiyon noktasından mikro iğne uçları ile uygulanır. Kişiye ve ihtiyaçlarına göre özel olarak planlanan botoks uygulaması, on iki haftalık aralıklarla en az iki dönem şeklinde uygulanır. Hastaların bir kısmında botoksenjeksiyonunun tekrarlanması gerekirken diğer kısmında birkaç yıl boyunca devam eden etki sağlanabilmektedir. Botoksenjeksiyonu ile migren ağrılarını kontrol altına almak mümkündür.

Botoks (Botox)
Nasıl Yapılır?

Botoks (Botox) işlemi, enjeksiyon biçiminde uygulanır. Kesinlikle ağrılı bir tedavi değildir. Enjeksiyon noktaları, önceden anestezik kremlerle uyuşturulur. Kişi uygulama sırasında küçük bir acı hissetse bile bu son derece minimal seviyede olacaktır. Kırışıklık tedavisinde mimik kaslarının içerisine, aşırı terleme tedavisinde ise deri içerisine botoks enjeksiyonu gerçekleştirilir.

Botoks enjeksiyonu, uygulamanın ardından üçüncü gün etkilerini göstermeye başlar. İlk haftanın sonunda maksimum seviyeye ulaşan etkiler 3-4 ay süresince bu düzeyde varlığını devam ettirir. Altıncı ayın sonrasında etkilerin azalarak kaybolması muhtemeldir. Bu aşamadan sonra botoks enjeksiyonu tekrarlanabilir. Her tekrarlanan işlemin sonrasında etkilerin kalıcılığı artar ve işlemin tekrarlanmasına daha geç ihtiyaç duyulur.

Botoks işleminin ardından kişinin yüzünü yıkamasında veya makyaj ürünleri kullanmasında bir sakınca yoktur. Yalnızca ilk dört saat dik durmaya ve yüz üstü yatmamaya özen göstermeli, sıcak duş almaktan ve botoks uygulanan noktaya masaj yapmaktan kaçınılmalıdır.

Botox (Botoks) muhakkak uzmanlık sahibi hekimler tarafından uygulanması gereken bir tedavidir. Aksi halde istenilen sonuçlar elde edilemeyeceği gibi içerisinde geçici göz kapağı düşüklüğünün de bulunduğu çok sayıda komplikasyon meydana gelebilir.

İnsan cildindeki kırışıklıkların görünümünü gidermek ve yeni kırışıklıkların oluşmasını geciktirmek için uygulanan botoks (botox) estetik bir tedavi yöntemidir.

Botoks (Botox)
Uygulaması Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botox (botoks) enjeksiyonunun yapıldığı gün, toksinin istenmeyen kaslara dağılmaması için kişinin dikkatli olması ve öne doğru eğilmekten kaçınması gerekir. İlk saatler dik durmaya özen gösterilmelidir. Kişi uygulamanın yapıldığı gün alkollü içeceklerden, sıcak ve buharlı ortamlardan, eğilme gerektiren ağır egzersizlerden kaçınmalıdır. İlk üç gün havuza girilmemelidir. Yüz üstü değil, sırt üstü yatılmalıdır.

Botoks (Botox)
İle İlgili Efsaneler ve Gerçekler

Ülkemizde ve dünyada medikal estetik alanının en popüler uygulaması olan botoks, 20 yılı aşkın süredir kullanıcı memnuniyeti sayesinde yayılarak bugünlere gelmiştir.

Botulinum maddesi esasında bilim çevrelerinde 19. yüzyıldan bu yana bilinen ve çeşitli hastalıkların tıbbi tedavilerinde kullanılan bir maddeydi. Günümüzde estetik amaçlı kullanılan botoks üretilirken yüksek teknolojiye dayanan ve güvenilir basamaklardan geçer. Etkisini yitirdikçe tekrarlanması ve düzenli şekilde uygulanması halinde uzun süreli, başarılı etkiler gösterir. İlk kez uygulanan bir botoks (botox) enjeksiyonunun etkisi her insan için farklı olabilse de ortalama olarak 4-6 ay arasındadır. Ancak bir sonraki seansın ardından sağlanan etki 6-8 ay, sonrasında da 8-10 ay seviyelerine çıkmaktadır. Yani her seansın etkisi bir öncesine kıyasla daha uzun olmaktadır.

Eski yıllardan kalma mimiksiz ve ifadesiz sonuçlar tarihe karışmış bir olgudur. Günümüzde uzmanlık sahibi hekimler tarafından uygulanan botoks işlemlerinin neticesinde yüz ifadeleri, mimikler ve yüzün doğal görünümü korunurken çizgiler ve kırışıklıklar azaltılmaktadır.

Botoks (Botox) işleminin yüzdeki dinamik çizgilerin ilk oluşmaya başladığı yıllarda uygulanması, ileriki yıllara kıyasla çok daha etkili sonuçlar verir. Zira çizgiler henüz yerleşik hale gelmeden ve derinleşmeden gereken önlemler alınmıştır. Yani bir başka deyişle koruyucu tedavi niteliği taşır.

Günümüzde erkekler de en az kadınlar kadar botoks uygulamasına başvuruyor ve doğal görünümlerini bozmadan yüzlerindeki yorgun, yaşlı ve kızgın ifadeden kurtulup, genç ve enerjik bir görünüme kavuşuyorlar.

Elbette ki botoksun tek uygulama alanı estetik tedavi veya kırışıklıkların giderilmesi değil. Bunun dışında şaşılıktan aşırı terlemeye, migren ağrılarından aktif mesaneye kadar çok geniş bir yelpazede doktorların ve hastaların işini kolaylaştırmaktadır.

Yapılan istatistiksel çalışmalar, dünya genelinde yaklaşık 58 milyon insanın cerrahi olmayan yani medikal estetik tedavilere karşı ilgi duyduğunu biliniyor. Ancak halk arasında kulaktan kulağa aktarılan ve gerçeği yansıtmayan efsanelerden ötürü pek çok insan harekete geçmekten çekiniyor ve hayalleriyle arasına mesafe koyuyor. Siz de bu şehir efsanelerini bir kenara bırakıp, hayalinizdeki genç ve ışıltılı cilde kavuşmak istiyorsanız geç kalmadan Dr. Lida Çiteli ile iletişime geçebilirsiniz.

Botoksta (Botoxta)
Temel ve İleri Uygulamalar

Temel Botoks Uygulaması

Botoksun temel uygulaması insan yüzünün üst bölgesinde hiperdinamik yani fazlaca hareketli kasların yer aldığı kaşlar, kaz ayakları ve alın bölgesindeki çizgilenmeleri gidermektir.

İleri Botoks Uygulaması

İleri Botoks Uygulamaları yüzün alt kısımlarını kapsar. Yüz ifadesinin bir parçası sayılan alt yüz kaslarına yapılan botoksenjeksiyonunda daha düşük dozlarda toksin kullanılır. Zira fonksiyonel açıdan önemli kaslardır ve hareketleri tamamen kısıtlanmamalıdır.

Botoks (Botox)
Hasta Seçimi

En iyi sonuçlar henüz yerleşik ve derin kırışıklıkları olmayan, dinamik çizgilenmeleri olan kişilerde elde edilir. Yani kırışıklıklar insan yüzünde tamamıyla yerleşmeden ve kişi henüz otuzlu yaşların başındayken uygulanması idealdir.

Botoks (Botox)
Yapılmaması Gereken Durumlar

  • Uygulama bölgesinde aktif halde bir enfeksiyon varsa
  • Kişi hamilelik döneminde veya emzirme sürecindeyse
  • Kanama bozukluğu varsa
  • Yaraların iyileşmesinde bir sorun yaşıyorsa
  • Hipertrofik ya da keloidalskar dokusu söz konusu ise
  • Uygulama bölgesinde aktif halde bir dermatoz varsa
  • Deri atrofisi varsa
  • Uygulama bölgesinde aşırı kas güçsüzlüğü varsa
  • Kişinin botoks toksinine ve bileşenlerine karşı bir alerjisi ya da hassasiyeti varsa
  • Kişi son altı ay içinde göz cerrahisi operasyonu geçirdiyse
  • Kontrol edilemeyen sistemik durumlar varsa
  • Nöromüsküler hastalık durumu varsabotoks yapılmamalıdır.

Botoks (Botox)
Avantajları

Botoks uygulamasının en önemli avantajı; teknik olarak basit ve kısa süreli bir işlem olmasıdır. Son derece etkili sonuçlar sağlayan aynı zamanda güvenli bir işlemdir. Kullanıcı memnuniyeti yüksek seviyelerdedir.

Botoks (Botox)
Dezavantajları

Tekrar eden seanslarda kümülatif bir etkiye sahip olmasına rağmen geçici bir etki sağlar. Öne çıkan tek dezavantajlı durum budur. Ancak sonuçlar beğenilmediği taktirde geri dönüş imkanı sağladığı için bu durum bir avantaj olarak da değerlendirilebilir.

Botoks (Botox)
Uygulamasında Doğal Sonuçlar Elde Etmeninin İncelikleri

Botoksta doğal görünümün sırrı en doğru kas üzerine en doğru miktarda enjeksiyon uygulamaktır. Natürel bir görünüm için en ince mikro iğneler kullanılır. Sonucunda da kişi duygularını yüz ifadeleriyle doğal şekilde gösterebilir. Her insanın yüz anatomisinin kendisine özgü olduğunu unutmadan hareket etmek gerekir. Ezbere ve kalıplaşmış yöntemlerden kaçınmak gerekir. Bu noktada yapılması gereken de tecrübeli ve uzman bir doktor ile çalışmaktır. Herkes genç ve pürüzsüz bir cilt ister ancak kimse donuk, şaşkın ve ifadesiz bir yüz istemez. Özellikle toplumda göz önünde olmayı gerektiren meslekler için bu olmazsa olmaz bir durumdur.

Botoks (Botox)
Diğer Estetik ve Antiaging (Yaşlanma Karşıtı) Uygulamalar İle Kombine Edilebilir Mi?

Botoks uygulamaları kişinin ihtiyaçları doğrultusunda estetik lazer, yüz dolgusu, ultrasound tedavileri ile kombine şekilde uygulanabilir. Bu durumun herhangi bir sakıncası yoktur. Burada esas kriter kişinin ihtiyaçlarıdır.

Botoks (Botox)
Çeşitleri Nelerdir?

Medikal estetik alanında güvenilir adresiniz Dr. Lida Çiteli ile Botoks uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Botoks (Botox)
Uygulama Alanları Nelerdir?

Alın Bölgesi Botoksu

Alında ortaya çıkan yatay çizgiler kişinin yüzüne yaşlı, yorgun ve kızgın bir ifade katar. Ancak cildin alt katmanında dikey pozisyonda bulunan kaslar üzerine botoks enjeksiyonu yapıldığında bu çizgilerden kurtulmak mümkündür. Bunun dışında eğer kişi alın bölgesinde hacim kayıplarından ve çökmelerden şikayetçiyse bu da botoks enjeksiyonu ile doldurulabilir. Neticede kişi hacimli, simetrik ve estetik bir yüze sahip olur.

Kaz Ayağı (Göz Çevresi) Botoksu

Göz çevresinde oluşan, olduğumuzdan daha yaşlı ve yorgun görünmemize yol açan kaz ayaklarının giderilmesi için, cildin alt katmanındaki kaslara uygulanan botoks enjeksiyonudur.

Kaş Arası Botoksu

Kişinin iki kaşı arasında ortaya çıkan, öfkeli ve gergin bir görünüm yaratan çizgilerin görünümü ortadan kaldırmak için yatay kaslara uygulanan botoks enjeksiyonudur.

Burun Üst Yan Duvarları Botoksu

Burnumuzun her iki dış duvarının üst tarafında yer alıp gözlere doğru uzanan ve bize yorgun yaşlı bir görünüm katan çizgileri yok etmek için uygulanır.

Dudak Çizgi Botoksu

Özellikle sigara ve tütün ürünlerini kullanan kişilerde belirgin şekilde ortaya çıkan dudak üstündeki dikey çizgiler, kişinin yüzünü olduğundan çok daha yaşlı gösterirler. Bu çizgileri gidermek için cilt altındaki yatay kaslara botoks enjekte edilir.

Ağız Köşe Çizgileri

Ağzın iki yanından geniş bir açı ile aşağı yönde uzanan ve nazolabial çizgiler olarak da bilinen bu çizgilerin giderilmesi için kullanılır. Gummy Smile yani gülen yüz botoksu olarak da adlandırılır.

Ağzın her iki tarafından aşağı yönlü geniş bir açıyla uzanan çizgilerin giderilmesi için uygulanan bu botoks türü halk arasında gülen yüz botoksu olarak da bilinmektedir.

Kombine Yüz Botoksu

Yüzümüzde botoksa ihtiyaç duyan birden fazla bölgeye, uygun miktarlarda uygulanan botoks işlemine Kombine Yüz Botoksu diyoruz.

Botoks (Botox)
Fiyatları

Botoks fiyatlarını ve maliyetlerinin belirlerken en önemli unsurların başında uygulanma amacı gelmektedir. Çünkü kırışıklık giderme, migren veya aşırı terleme tedavisi amacı ile uygulanan botoks enjeksiyonlarında kullanılan dozlar birbirlerinden farklılık arz eder. Bu yüzden de botoks fiyatları kişinin ihtiyaçlarına, enjeksiyon bölgesine ve dozun miktarına göre değişmektedir. Kullanılan botoks toksininin markası, operasyonu gerçekleştiren muayenehanenin teknik donanımı, doktorun uzmanlığı ve tecrübesi de maliyetler üzerinde belirleyici olan diğer faktörlerdir. Botoks Fiyatları konusunda net ve güncel bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Botoks (Botox)
Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Botoks Yılan Zehiri Midir?

Hayır bu yanlış bilinen bir efsanedir. Botoks, özel bir bakteriden elde edilir ve esasen doğal protein temelli bir ilaçtır.

Botoksu Kimler Uygular?

Olası komplikasyon risklerinden korunmak ve tam olarak arzu edilen sonuçlara ulaşabilmek için uygulamayı yapan kişinin muhakkak yüz anatomisine hakim, alanında uzmanlık sahibi bir hekim olması gerekir.

Botoks Güvenilir Bir Tedavi Midir?

Ülkemizde Sağlık Bakanlığınca onaylanan ve dünya genelinde de onaylanmış etkili bir tedavidir. Üzerinde iki binden fazla bilimsel çalışma yapılan botoks, 20 yılı aşkın süredir estetik amaçlı olarak kullanılmakta ve kullanıcı memnuniyeti sayesinde yaygınlığını her geçen gün arttırmaktadır.

Botox (Botoks) Etkisi Ne Kadar Sürer?

4.ayın ardından zayıf kaslarda hareketlenme başlar. İlk seansın etkileri altıncı ayın sonunda ortadan kaybolur. Her tekrarlamada etki daha uzun sürer.

Botoks Yüzde İfade Kaybına Neden Olur Mu?

Hayır. Botoksun amacı yüz ifadesini yok etmek değil mimik kaslarının hareketini yumuşatarak kırışıklıkları önlemektir. Yüzün doğal estetik görünümünü koruyarak sonuç almayı hedefler. Uzman kişilerce yapılmayan botoks uygulamalarında bu gibi sonuçlar oluşsa da profesyonel ellerde böyle bir risk söz konusu değildir.

İnsan Hayatı Boyunca Kaç Defa Botoks Yaptırabilir?

Uzman doktorlar tarafından profesyonel muayenehanelerde yaptırıldığı sürece yaşam boyunca tekrarlanabilir.

Botoks (Botox) Sonrasında Hemen İşlerime Dönebilir Miyim?

Evet. Botoks tedavisi ameliyatsız ve kısa süreli bir işlem olduğu için hemen sonrasında günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Botoks Yüz Sarkmalarına Karşı Da Uygulanabilir Mi?

Evet. Botoksun esas kullanım alanı cildin yenilenmesi ve kırışıklıkların görünümünün azaltılması olsa da yüzde meydana gelen sarkmaların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Botoks Tekrarlandıkça Etkisi Azalır M?

Hayır azalmaz. Tam aksine kümülatif etki göstereceği için her tekrarlanan seansın etki süresi bir öncekine göre daha uzun olacaktır.

Botoksa Devam Etmezsem Kırışıklıklarım Eskisinden Daha Kötü Olur Mu?

Hayır. Kırışıklıklarınız zaman içerisinde botokstan önceki haline döner.

Botoks Yerine Kremlerle Kırışıklıklarımı Giderebilir Miyim?

Hayır, ne yazık ki böyle bir şey mümkün değildir. Kremler cildi besleyip nemlendirerek yalnızca yüzeysel kırışıklıkların giderilmesini sağlar.

Botoks Felç Eder Mi?

Hayır. Kamuoyundaki yanlış inanışın aksine botoks enjekte edilen kaslar asla kalıcı olarak felç olmazlar. Sadece sinir uçları ve kaslar arasında iletimi sağlayan maddelerin salınması bloke edilir. Kasların kasılma şiddeti hafifletilir. Bu etki ise 4-6 ay süresince varlığını sürdürür. Botoksun etkisi kalıcı değildir. Ardından kaslar eskiden olduğu gibi çalışmayı sürdürürler.

Dudağa Botoks Yapılır Mı?

Dudak bölgesine botoks uygulaması son derece düşük dozlarda uygulanmalıdır. Sadece dikey çizgilerin görünümünü azaltmaktır. Dudaklara hacim ve dolgunluk kazandırmak isteyenlerin yaptırması gereken işlem botoks değil, dudak dolgusudur.

Sosyal Medyada Paylaş
Randevu Al

Çerezler Hakkında Bilgilendirme
Çerez Politikası Metni'nde ayrıntılı şekilde açıklandığı üzere web sitemizde zorunlu, performans ve analitik, kişiselleştirilmiş reklam/pazarlama amacı taşıyan çerezleri ve benzer araçları kullanmaktayız. Bu çerezleri kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Çerez Aydınlatma Metninde açıklandığı üzere seçiminizi dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Detaylara Çerez Politikası ve Aydınlatma Metni'nden ulaşabilirsiniz.