
Squalane cilt bakım rutinlerinin favori bileşenlerinden biri haline geldi. Cildinizin yağlandığını hissetmeden pürüzsüz, nemli ve yumuşak hale gelmesini sağlayan squalane hakkında bilmeniz gerekenleri medikal estetik doktorunuz Dr. Lida Çiteli sizler için anlattı.
Squalane Nedir?
Squalane cildinizin doğal sebumunu taklit ederek etki gösteren hafif ve nemlendirici etkiye sahip bir çeşit yağdır. Yağlı olmayan ve hızlı emilen bu bakım ürünü hassas ciltler için bile iyi bir seçenek. Squalane maddesi hem hayvanlarda hem bitkilerde hem de cildimizde doğal olarak bulunan bir yağdır. Cildin yumuşak kalması ve korunması için büyük rol oynayan squalanenin kararsız bir madde olduğunu belirtmek gerekir. Hava ile temas ettiğinde kolaylıkla bozulabilen Squalane bu nedenle geçmişte cilt bakımında kullanılmak için uygun değildi.
Ancak günümüzde hidrojenasyon işlemi sayesinde squalanenin raf ömrü uzuyor. Artık squalaneninin oksitlenmemesi ve etkinliğini yitirmemesi mümkün. Geçmişte köpek balığı, karaciğer yağı gibi kaynaklardan elde edilirken günümüzde tamamıyla bitki bazlı skualane üretimi yapılabiliyor. Pirinç kepeği, şeker kamışı ve zeytin gibi kaynaklardan elde edilebilen Squalane artık cilt bakımında kolaylıkla kullanılabiliyor.
Squalane’in Cilt İçin Temel Faydaları Nelerdir?
Ağırlaşmadan Derin Nemlendirme
Squalane’in en önemli farkı diğer yağların aksine gerisinde yağlı bir his bırakmadan kalıcı bir nemlendirme sağlamasıdır. Cilt tarafından hızla emilen bu yağ, cildin nemini gün boyunca korumasını sağlar. Bu nedenle hem kuru ciltler için hem de karma cilt tipleri için squalane’yi cazip bir seçenek haline getirir.
Doğal Sebumu Taklit Eder ve Cilt Bariyerini Güçlendirir
Squalane davranış açısından vücudun kendi yağlarına benzediği için cilt tarafından kabul edilmesi ve tanınması da kolaydır. Cildin nem bariyerini güçlendirdiği için cilt kuruluğunu ve su kaybını engeller. Bilhassa hasarlı ve nemsiz kalmış ciltler için oldukça faydalıdır.
Komedojenik Değildir Yani Akneye Meyilli ve Yağlı Ciltler İçin Güvenlidir
Bir çeşit yağ olmasına karşın komedojenik değildir. Bu da squalanenin gözenekleri tıkamayacağı anlamına gelir. Sivilce veya parlama yapmadan cildin nemlenmesini sağlar. Hatta akneye yatkınlığı olan veya yağlı ciltler için bile kullanılabilir bir maddedir.
İltihap Önleyici – Tahriş ve Kızarıklığı Yatıştırıcı
Squalane’nin tahriş, iltihap ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Hassas ciltler için yeterince naziktir. Gül hastalığı veya egzama yaşayan kişiler için yatıştırıcı etki yapabilir.
Serbest Radikallerle Mücadele ve Antioksidan Etkisi
Antioksidanlar açısından zengin içeriği çevresel stresten korunmasına katkı sağlar. Serbest radikaller ciltte donukluk ve ince çizgiler gibi yaşlanma belirtilerinin hızlanmasını sağlar. Serbest radikallerden korunmak cildin daha sağlıklı ve genç görünmesine katkı sağlar.
Kolajen Üretimini Destekler
Yapılan bazı çalışmalar squalane’nin kolajen üretimine destek olabileceğini öne sürüyor. Bu da zaman içerisinde cildin sıkılaşmasını sağlayabiliyor. Tahriş olmadan pürüzsüz ve elastik bir cilde kavuşturur.
Hassas ve Egzamalı Ciltler İçin Güvenli
Squalane tahriş edici olmadığı ve son derece nazik bir madde olduğu için hassas ve reaktif ciltler için bile kullanılabilir niteliktedir. Alkol veya koku benzeri sert katkı maddeleri olmaksızın bir nemlenme etkisi sağlar.
Saç Bakımı İçin Squalane
Nem ve Parlaklık Kazandırır
Squalane kurumuş ve hasar görmüş saçlar için etkili bir nemlendirici niteliğindedir. Saçı yağlı hissettirmez. Buna karşın nemin hapsedilmesini ve yumuşaklığının yeniden sağlanmasını mümkün kılar. Düzenli olarak kullanıldığında saçlar çok daha parlak ve sağlıklı görünmeye başlar.
Saç Kırılmalarını ve Uçlarındaki Çatlakları Azaltmaya Yardımcı Olur
Squalane saç şaftını kaplar. Bu sayede koruyucu bir katman oluşturur. Bu da kişinin saçlarında yaşadığı kırılma ve saç uçlarının ayrılması gibi sorunların azalmasını sağlar. Kırılgan saç telleri güçlenir ve elastikiyet kazanır. Kabarıklık daha kolay kontrol altına alınır. Boyaya veya ısıya maruz kalan saçlar için oldukça faydalıdır.
Saç Derisine veya Saç Tellerine Nasıl Uygulanır?
Mümkün olan en iyi sonuçlara ulaşmak için avuçlarınızın arasına birkaç damla kadar squalane yağı alın. Saçınıza, özellikle de kuruyan bölgelere doğrudan uygulayın. Bunun yanı sıra kafa derisi kuruluğu ve kepek sorununu yatıştırmak için de etkili olan squalane’yi saçınıza uyguladıktan sonra dilerseniz durulayabilir, dilerseniz de saçınızda bırakabilirsiniz.
Cilt Bakım Rutininde Squalane Nasıl Kullanılır?
Daha Ağır Kremlerden Önce ve Serumlardan Sonra Kullanın
Cilt bakım ürünlerini kullanırken sıralamayı hafiften ağıra doğru yapmak gerekir. Squalane su bazlı serumlardan sonra fakat kalın nemlendirici kremlerden önce kullanılmalıdır. Bu sayede emilimi engellenmez ve nemin hapsedilmesi mümkün olur.
Hem Gündüz Hem De Gece İçin Uygun
Squalane sabahları kullanmanız için yeterince hafif ve uygun bir maddedir. Makyaj katmanının altında da güzel durur. Ancak güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlamaz. Bu yüzden muhakkak geniş spektrumlu bir güneş koruyucu ile birlikte kullanılmalıdır.
Retinol ve Diğer Aktiflerle Uyumlu Çalışır
Güçlü aktif bileşenlerle uyumlu çalışabilen Squalane, C vitamini, retinol ve peeling asitleri gibi bileşenlerle birlikte kullanılabilir.
Squalane’in Yardımcı Olduğu Yaygın Cilt Sorunları
- Sivilceli Ciltler
- Yağlı Ciltler
- Egzama ve Kuru Lekeler
- Sedef Hastalığı
- Dermatit
- Rosacea